Vliegtuig Homepage - Antonov An-12

Home           Nieuwsfoto's    

 

Antonov An-12

Antonov An-12 ADB Antonov Desigh BureauDe Antonov An-12 is een middelgroot viermotorig turboprop vrachtvliegtuig, geschikt voor het vervoer van ladingen tot 20 ton.De Antonov An-12 (NATO-codenaam 'Cub') is voortgekomen uit de tweemotorige An-8 uit het begin van de jaren vijftig. Daaruit ontwikkelde Antonov een viermotorig passagiersvliegtuig, de An-10, en een vrachtvliegtuig, de An-12. Van het passagiersvliegtuig zijn er maar ongeveer honderd gebouwd, die dienst deden bij Aeroflot tussen 1959 en 1973. Het vrachttoestel was een veel groter succes en is nog steeds een veelgebruikt werkpaard in Rusland en ex-Sovjet-landen.

Het prototype van de An-12 vloog voor het eerst in 1957. Hoewel de An-12 veel voor civiel gebruik wordt ingezet, is de militaire achtergrond duidelijk zichtbaar aan onder meer de glazen neus. Wel is bij civiele uitvoeringen de positie van de staartschutter verwijderd. Het type is in veel opzichten vergelijkbaar met zijn westerse tegenhanger, de Lockheed C-130 Hercules, die in beperkte mate ook civiel wordt gebruikt. Vooral voor militairen zijn er van de An-12 tal van uitvoeringen ontwikkeld, onder meer voor elektronische verkenning en elektronische oorlogvoering. Militaire gebruikers kunnen in plaats van 20 ton vracht ook tot 90 soldaten in het vliegtuig kwijt.

De Antonov An-12 is, zoals de meeste militaire transportvliegtuigen, een hoogdekker. De motoren bevinden zich aan een rechte vleugel en het horizontale staartvlak is achteraan de romp bevestigd, onderaan de staart. De banden hebben een lage spanning om goed te kunnen landen en starten op onverharde banen.

Op Schiphol is de An-12 een onregelmatige verschijning. De foto boven toont een toestel van het Antonov Design Bureau (ADB), de foto onder een exemplaar van de Volare Air Company. Beide luchtvaartmaatschappijen komen uit Oekraïene en beide foto's zijn genomen op Schiphol.
Antonov An-12 Volare Air Company

Vervolg....
* Antonov An-12 * Vervolg * * Foto Galerij *
* Antonov An-12 * Antonov An-24 * Antonov An-124 *
* Antonov An-225 * Antonov An-140 * Antonov An-148 *
= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's


AVIATION TOP 100 - www.avitop.com Avitop.com