Vliegtuig Homepage - Fokker 100

Home           Nieuwsfoto's    

 

Boeing 727

Boeing 727 DHLDe Boeing 727 is een driemotorig verkeersvliegtuig voor korte en middellange afstanden en biedt plaats aan 150 tot 180 passagiers. Jarenlang was de 727 het meest-verkochte type straalverkeersvliegtuig, totdat het van die positie werd verdrongen door de Boeing 737.De Boeing 727 gold begin jaren zestig als een logisch vervolg op de viermotorige 707. Was de 707 vooral bedoeld voor lange afstanden, de 727 zou het werkpaard worden voor korte en middellange routes. Boeing koos voor drie motoren, omdat dit voor een vliegtuig voor korte afstanden economischer was dan vier. Daarentegen boden drie motoren betere start- en klimprestaties dan twee motoren. Alle drie motoren bevinden zich achteraan de romp, onder een zogeheten 'T-staart'. De 727 heeft dezelfde rompbreedte als de 707, maar het vrachtruim is minder hoog, omdat de kleinere Boeing 727 minder passagiers vervoert en daarom minder ruimte nodig heeft voor bagage.

Omdat veel kleinere luchthavens begin jaren zestig nog niet over lange startbanen beschikten, besteedde Boeing veel aandacht aan het zo kort mogelijk houden van de benodigde startlengte. De vleugel kreeg daarom een voor die tijd zeer geavanceerd ontwerp, gericht op goede vliegeigenschappen bij lage snelheden. De 727 werd het eerste verkeersvliegtuig met een hulpmotor (APU=auxiliary power unit). Deze levert energie aan boordsystemen wanneer het vliegtuig op een luchthaven staat en de motoren niet draaien. Dat maakt de 727 minder afhankelijk van gronduitrusting. Ook de uitklapbare vliegtuigtrap onder de staart helpt daarbij.

De eerste vlucht van de Boeing 727 vond plaats op 9 februari 1963 en precies een jaar later nam de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Eastern Airlines het eerste toestel in gebruik. De grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, zoals American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines, bouwden 727-vloten op van honderd of meer toestellen.

De laatste jaren is de 727 nog voornamelijk in gebruik als vrachtvliegtuig, zoals het toestel van koerier DHL op bovenstaande foto. De Boeing 727 dient soms ook als regeringsvliegtuig voor het vervoer van VIP's (Very Important Persons). Het toestel op de foto onder, voorzien van winglets, is in gebruik bij de regering van Senegal.
Boeing 727 Senegal

Vervolg...
* Boeing 727 * Vervolg * Foto Galerij *
* Boeing 707 * Boeing 717 * Boeing 727 *
* Boeing 737 * Boeing 747 * Boeing 757 *
* Boeing 767 * Boeing 777 * Boeing 787 *
= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's