Vliegtuig Homepage - Fokker 100

Home           Nieuwsfoto's    

 

Fokker 100

Fokker 100 Contact Air / Star AllianceDe Fokker 100 is, hoewel klein vergeleken met Boeings en Airbussen, het grootste verkeersvliegtuig dat Fokker ooit heeft gebouwd. Het vliegtuig is bedoeld voor relatief korte afstanden en biedt plaats aan ongeveer honderd passagiers.De Fokker 100 is in wezen een verlengde en ingrijpend gemoderniseerde variant van de oudere F28 Fellowship. De ontwikkeling van de F28 startte begin jaren zestig, toen Fokker een aanvulling zocht voor de F27 Friendship turboprop in de vorm van een sneller en wat groter vliegtuig. De eerste vlucht van de F28, voor 55 tot 65 passagiers, vond plaats op 9 mei 1967. Fokker ontwikkelde diverse varianten, waarvan de verlengde F28 Mk.4000 met maximaal 85 stoelen de populairste uitvoering werd. Fokker verkocht in totaal 241 Fellowships totdat deze op de productielijn werd vervangen door de Fokker 100.

De ontwikkeling van de Fokker 100 begon in 1983. De Nederlandse vliegtuigbouwer rook kansen op de Amerikaanse binnenlandse markt voor een niet al te groot vliegtuig dat met hoge frequentie passagiers kon aan- en afvoeren naar de knooppunten van de grote luchtvaartmaatschappijen.

Fokker verlengde niet alleen de romp, maar gaf ook de vleugel een beter profiel en een grotere spanwijdte, installeerde een eigentijdse digitale cockpit en koos voor een modernere motor, de Rolls-Royce Tay. Deze motor werd ontwikkeld uit de Spey, waarmee de F28 is uitgerust. Fokker gaf klanten de keuze uit twee varianten: de Tay 620 en de krachtiger Tay 650.

Het ontwikkelprogramma en het opstarten van de productie liepen grote vertraging op, met als gevolg dat Fokker niet op tijd kon leveren aan de eerste klanten, waaronder Swissair en KLM. Een oorzaak was dat Fokker met het gelijktijdig ontwikkelen van de 100 en de 50 veel hooi op de vork had genomen. De Fokker 100 maakte de eerste vlucht op 30 november 1986 vanaf Schiphol. De eerste maatschappij die met de Fokker 100 vloog, was Swissair, in februari 1988.

Fokker sleepte enkele grote en prestigieuze bestellingen in de wacht van American Airlines (75 toestellen) en US Airways (40). Een andere grote gebruiker werd het Braziliaanse TAM met vijftig exemplaren. Ook de KLM koos voor de Fokker 100 met een order voor tien stuks. Een probleem was wel dat de wensen van de maatschappijen nogal uiteen liepen. Het tegemoetkomen aan klantenwensen leidde tot veel extra ontwikkelwerk en ook dat droeg bij aan de vertragingen waarmee Fokker te kampen kreeg. Uiteindelijk kon Fokker het niet bolwerken en in 1996 ging de fabriek failliet, nadat er 277 Fokker 100's waren gebouwd.

Nadat veel Fokker 100 gebruikers van het eerste uur, zoals Swissair, American Airlines en US Airways hun Fokker 100's aan de kant zetten, werden ze vanwege een relatief lage tweedehandsprijs interessant voor andere maatschappijen. Voor Austrian Airlines was dat reden om in 2005 een aantal van deze Fokker 100's in gebruik te nemen. Voorbeelden zijn Austrian Airlines (foto boven) en het Zwitserse Helvetic (foto onder).

Fokker 100 Helvetic Airways

Vervolg....
* Fokker 100 * Vervolg * Foto Galerij *
* Fokker 50 * Fokker 70 * Fokker 100 *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's