Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Ilyushin Il-62

Ilyushin Il-62 AeroflotDe Ilyushin Il-62 is het eerste Russische straalverkeersvliegtuig voor lange afstanden. Het viermotorige vliegtuig is geschikt voor het vervoer van 140 tot 186 passagiers.De Ilyushin Il-62 is de Russische tegenhanger van de westerse generatie verkeersvliegtuigen bestaande uit de Boeing 707, de Douglas DC-8 en de Britse Vickers VC-10. Het Russische vliegtuig vertoont een sterke uiterlijke gelijkenis met de VC-10 vanwege de plaatsing van de motoren in paren aan weerszijden achteraan de romp. Van die vier motoren zijn er twee voorzien van straalomkeerders. Een kenmerk is verder de 'zaagtand' in de vleugelvoorrand, die de vliegeigenschappen bij lage snelheden bij een grote invalshoek verbetert en de efficiency verhoogt bij kruissnelheid. De zaagtand werd later ook bij de VC-10 toegepast.

De Ilyushin Il-62 werd ontwikkeld als opvolger van de grote Tupolev Tu-114 turboprop en maakte de eerste vlucht in januari 1963. Aeroflot introduceerde het type in 1967 op haar internationale routes, nadat zij er al eerder binnenlandse vracht- en passagiersdiensten mee had gevlogen. Begin jaren zeventig verscheen er een verbeterde versie, de Il-62M met onder meer brandstofzuiniger Soloviev D30KU turbofan-motoren, en in 1978 de nog verder ontwikkelde Il-62MK, die echter niet in productie werd genomen. Ilyushin bleef de Il-62 bouwen tot 1994 en er zijn 289 toestellen afgeleverd.

Met de Il-62 zijn diverse ernstige ongelukken gebeurd, waarbij het een nadeel bleek dat de gepaarde motoren zo dicht op elkaar zitten. Als er problemen waren met de ene motor, dan had dat vaak ook gevolgen voor de andere motor.

De foto boven toont een toestel van Aeroflot op de luchthaven Domodedovo bij Moskou. Op de foto onder is een Il-62 te zien van Air Ukraïne.

Ilyushin Il-62 Air Ukraine

Vervolg....

* Ilyushin Il-62 * Vervolg * Foto Galerij *
* Ilyushin Il-62 * Ilyushin Il-76 * Ilyushin Il-86 * Ilyushin Il-96 *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's