Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Ilyushin Il-86

Ilyushin Il-76 AeroflotDe Ilyushin Il-86 is het eerste widebody verkeersvliegtuig dat in de voormalige Sovjet-Unie werd ontwikkeld. Het viermotorige vliegtuig is qua capaciteit vergelijkbaar met de McDonnell Douglas DC-10, de Lockheed TriStar en de Airbus A300.Omdat in de Sovjet-Unie geen moderne turbofans beschikbaar waren vergelijkbaar met de motoren waarmee westerse typen werden uitgerust, koos Ilyushin voor zijn eerste widebody een viermotorig concept. Aanvankelijk wilde Ilyushin de Il-86 een vergelijkbare layout geven als de Il-62, met de vier motoren in paren achteraan de romp en een T-staart. Dit bleek echter voor zo'n groot vliegtuig geen praktische oplossing en daarom koos Ilyushin uiteindelijk voor plaatsing onder de vleugel. De Kuznetsov NK-86 motoren gebruiken echter relatief veel brandstof, wat het vliegbereik van de Il-86 sterk beperkt. Vanwege het matige bereik was het vliegtuig niet aantrekkelijk voor maatschappijen in landen buiten de vroegere Sovjet-Unie.

Opmerkelijk bij de Il-86 is dat passagiers het vliegtuig kunnen betreden via een ingebouwde trap, die eerst voert naar het bagagedek onder de vloer. Op luchthavens zonder aviobruggen ('slurven') kunnen passagiers daar hun bagage kwijt alvorens verder via een interne trap te klimmen naar het passagiersdek. De Oostblok-luchtvaart wordt vaak verguisd, maar geen enkel westers type biedt deze mogelijkheid om zelf voor je koffers te zorgen in plaats van ze bij het inchecken te moeten afgeven aan de luchtvaartmaatschappij, met alle risico's van kwijtraken vandien. De eerste vlucht vond plaats op 22 december 1976. Aeroflot (foto boven) nam het eerste toestel in gebruik in december 1980, wat tot grote spijt van de maatschappij te laat was voor de Olympische Spelen in Moskou van dat jaar.

De foto onder toont een toestel van het Russische Pulkovo Airlines (thans Rossiya Airlines) uit St. Petersburg in de landing op Frankfurt Rhein/Main Airport.
Ilyushin Il-86 Pulkovo

Vervolg....

* Ilyushin Il-86 * Vervolg *
* Ilyushin Il-62 * Ilyushin Il-76 * Ilyushin Il-86 * Ilyushin Il-96 *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's